Gode råd om Triathlon og Ironman
Koffeinboost – virker det?

Koffeinboost – virker det?

Jeg drikker rigtigt meget kaffe i hverdagen, så første gang jeg hørte om at bruge et koffeinboost til et stævne, tænkte jeg at det nok ikke var noget for mig, da jeg jo havde masser af god koffein i forvejen. Det var til min første halv ironman i 2017, hvor jeg altså ikke tog ekstra koffein.

Men til min første hele ironman et par måneder senere drøftede jeg det lidt igen med min coach, der absolut anbefalede det og sagde at det ville give lidt ekstra energi, når det ellers ser rigtigt sort ud og man er ved at være færdig. Så jeg gav det et forsøg.

Ideen med at øge præstationen med koffein

Koffein er præstationsfremkaldende og har da også tidligere været et dopingmiddel. Det er det dog ikke længere. Men for at virke og kunne give et boost kræver det, at kroppen ikke i forvejen har koffein i sig. For koffein virker kun til en vis mængde – derefter har det faktisk en negativ effekt på præstationen og du kan også få maveproblemer og det er vi jo ikke interesseret i. Så ideen med koffeinindtaget er at tage 3 mg pr. kilo kropsvægt ca. 30-60 minutter før du vil have det til at virke. På en Ironman kan du godt supplere lidt efter det første indtag, men du bør ikke tage mere end 6-9 mg/kg vægt under et helt race.

Virkningen er ikke så meget at du bliver hurtigere. Men koffein øger smertetærsklen i hjernen, så du bliver ikke træt – eller du mærker det i hvert fald ikke så meget.

Hvordan planlægger du indtaget af koffein?

For at virke på stævnedagen er det vigtigt, at din krop på det tidspunkt er tømt for koffein. Så du er nødt til at tage en koffein-faste i ugen op til stævnet. Jeg drikker min sidste kop kaffe søndag, hvis mit stævne er søndag ugen efter. Husk i øvrigt at det ikke kun gælder kaffe. Der er også koffein i te, energidrik, cola m.m., så det skal du heller ikke røre.

Om mandagen har jeg det ok, men tirsdag skal du regne med hovedpine og lidt generel ubehag. Du tror, du er ved at blive syg. Men det er du ikke – det er bare abstinenser fra koffeinen. Lidt uhyggeligt… Du kan sagtens træne om tirsdagen, selv om det føles som om din form er helt væk, men bare rolig – det er den ikke. Og onsdag er alt fint igen!

Derfra har jeg ikke haft nogle “bivirkninger”, ud over at man også sover lidt bedre, da koffeinen jo heller ikke forstyrrer her. Og søvn og hvile har du brug for op til et stævne.

Sådan gør du under stævnet

Om søndagen til stævnet er du således helt koffein-fri og klar til dit boost! Jeg plejer faktisk at starte med en kop kaffe til den tidlige morgenmad. Den giver lidt friskhed og så er man også sikker på at komme på toilettet. Og koffeinen fra denne enkelte kop er næsten allerede ud af kroppen igen, inden du er i gang med stævnet.

Til min første Ironman gemte jeg koffeinboostet til maratonløbet. Jeg mente, at det nok var der, jeg havde mest brug for det. Jeg tog en gel med 100 mg koffein i skifteområdet inden løbet og så igen en gel med 100 mg efter 30 minutter og så igen efter 2,5 timer – jeg er en 4 timers maratonløber på Ironman. Du kan også tage koffein-piller i stedet for geler.

Hvordan var virkningen så?

Når det er ens første Ironman er det svært at sige efterfølgende, hvad der gjorde udslaget af et godt race. Men jeg havde en utrolig god debut, synes jeg selv. Jeg kørte ikke over evne på cyklen og maratonløbet gik helt fantastisk. Jeg var på intet tidspunkt rigtig træt, aldrig nede at gå og løb med dejligt overskud hele vejen i tiden 4:03. Om det var koffeinens skyld, ved jeg ikke, men den havde nok en lille andel…

Efter dette stævne har jeg prøvet at tage koffein efter faste et par gange mere. Den ene gang var til et maratonløb og selv om jeg satte personlig rekord, så synes jeg ikke jeg kunne mærke noget boost der. Og til en halv ironman i 2018 forsøgte jeg igen – og her gik jeg lidt død på løbet, så det var heller ikke en succes. Måske et koffeinboost er bedst på de rigtig lange distancer?

 

Svar

Din email adresse offentliggøres ikke. Felter mærket med * skal udfyldes.

Manden bag


Jeg hedder Jan Olsen og dyrker triathlon på ren motionsbasis. Jeg har kun være i gang i et lille år, men er blevet vild med tri og træningen og har da også gennemført en ½ og en hel Ironman.

Da jeg startede havde jeg mange spørgsmål – det har jeg stadig – så jeg forsøger at give nogle af mine erfaringer og råd videre til dig, som måske også er ny i sporten eller som overvejer at starte. Det er i hvert fald hovedideen med bloggen.

×